Heb jij internationale ambities? Maak het waar met een subsidieregeling

Wil je zakendoen in het buitenland en heb nog een stevige duw inde rug nodig om je de over de grens te helpen? Dan is de DHI-subsidieregeling misschien precies dat wat je nodig hebt! Deze regeling helpt Nederlandse mkb-bedrijven om hun internationale ambities waar te maken. Op 1 februari 2022 is weer een nieuwe aanvraagronde gestart. Wacht niet te lang en meld je snel aan.

Je hoeft geen grote ondernemer te zijn met jarenlange ervaring in het buitenland voor het in de wacht slepen van een internationale subsidie. Stevig in je schoenen staan als mkb’er moet je wel. Want alleen als je aan alle voorwaarden voldoet kun je gebruikmaken van ‘gratis geld’.

‘Subsidie is gratis geld dat je niet moet laten liggen’, hoort Wessel de Vries, themaspecialist internationaal ondernemen bij het Friese Ynbusiness regelmatig. “Toch ligt het genuanceerder. Het zijn mooie regelingen en je ontvangt geld, maar je verbindt je wel aan een aantal voorwaarden en spelregels. Je moet echt aan de bak. Afspraken nakomen, verantwoording afleggen en zelf investeren in tijd, energie en geld.”

“Export doe je er niet even bij. Ook mét subsidie valt of staat succes met je eigen inzet en keuzes. Kijk daarom eerst of je bedrijf wel klaar is voor een buitenlands avontuur. Al dan niet geholpen met ‘gratis geld’.”

De Vries adviseert om een subsidieaanvraag kritisch en zorgvuldig te overwegen. “Een kleine afwijking van de voorwaarden leidt snel tot een afwijzing. Als je serieus geïnteresseerd bent in exporteren en je jezelf goed voorbereidt, leg dan je subsidieaanvraag niet zomaar aan de kant als het aanvraagproces te ingewikkeld is. Roep bijvoorbeeld de hulp in van een specialist.”

Als je de grens over wilt met je bedrijfsactiviteiten of al internationaal zakendoet helpen deze 6 internationale subsidies je verder:

1. Kickstartvoucher

Raakt de coronacrisis je activiteiten in het buitenland? Met de Kickstartvoucher betaal je een externe adviseur die je helpt om het teruglopen van je omzet in het buitenland te beperken.

2. Starters International Business (SIB)

Je wilt starten met export of een nieuwe buitenlandse markt betreden. Starters International Business (SIB) helpt je hierbij.

3. Dutch Trade and Investment Fund (DTIF)

Wil je zakendoen in het buitenland en zoek je financiering? Dutch Trade and Investment Fund ( DTIF) geeft je net dat extra steuntje in de rug. Deze subsidie geldt voor alle landen behalve DGGF-landen; opkomende markten en ontwikkelingslanden. Hiervoor geldt onderstaande regeling.

4. Dutch Good Growth Fund (DGGF)

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) ondersteunt je met leningen, deelnemingen, exportkredietverzekeringen en exportfinancieringen in opkomende markten en ontwikkelingslanden.

5. Demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI)

Je kunt subsidie voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI-subsidie) aanvragen. Bijvoorbeeld voor het investeren in een bedrijf of voor het overtuigen van potentiële afnemers met je technologie, product of dienst.

6. Subsidie Eurostars

Met een buitenlandse partner samenwerken aan een nieuw product of innovatieproject. En partijen zoeken die kunnen bijdragen aan productontwikkeling. Subsidie Eurostars biedt hiervoor ondersteuning. Op dit moment is het programma Eurostars-3 in voorbereiding.

Wil je de grens over en starten met internationaal ondernemen en wil je meer weten over internationale subsidies en hoe je deze aanvraagt? Bekijk dan snel deze website! 
Bron: kvk.nl