Ondernemer in de spotlights: Odilia Kerkhoven van Odilia Design

Hoi! Ik ben Odilia Kerkhoven, 25 jaar en geboren en getogen in Breda. Al sinds ik mij kan herinneren is tekenen iets wat ik het liefste doe. Alleen toen ik na de middelbare school een studiekeuze moest maken, vond ik de kunstacademie toch niet helemaal bij mij passen. Ik wilde ook leren hoe bedrijven werkten. De studies Bedrijfseconomie en Commerciële economie vond ik helaas weer te weinig ruimte bieden voor creativiteit. Daarom was ik in de wolken toen ik de studie Business Innovation op Avans in Den Bosch tegenkwam!

Ondernemen tijdens studie

Tijdens deze studie leerden we hoe we met brainstormen, creatief en kritisch denken en met trendonderzoek bedrijven konden helpen innoveren en nieuwe bedrijven konden opzetten. In jaar twee van mijn studie kreeg je de mogelijkheid om je eigen bedrijf op te zetten. Die kans pakte ik meteen! Samen met een compagnon heb ik een brainstormbureau opgezet, dat we anderhalf jaar met veel plezier naast onze studie hebben gerund. Dat was erg leerzaam en zo leuk om te doen. Ook heb ik naast mijn studie samen met een groep studenten het eerste bestuur van Businessclub Eigenaardig opgezet, een businessclub die ondernemende studenten samenbrengt. Eigenaardig is sinds dit jaar ook actief in Breda, zeker de moeite waard om te checken!

Het ondernemerschap kende ik voor de studie Business Innovation niet, maar ik was fan. Ik wilde er meer mee doen. Na mijn afstuderen besloot ik een master te gaan doen, maar het ondernemen bleef aan me knagen. Ik wilde er iets mee, maar wat? Dat tekenen, dat spookte door mijn hoofd. Ik kocht een iPad en een pencil en ben van alles gaan uitproberen qua illustraties en grafisch ontwerp. Dat vond ik zo leuk om te doen, dat ik daarom in november 2019 naar de KvK ben gegaan; Odilia Design was geboren!

Odilia Design

Met Odilia Design bied ik illustraties, branding en webdesign aan startende en groeiende ondernemers. Met illustraties kun je een verhaal kracht bijzetten. Het beeld versterkt daarmee de tekst, en de tekst versterkt het beeld. Illustraties kunnen gebruikt worden voor op een website, in een logo maar ook als profielfoto of portret.

Een sterke branding is cruciaal voor ondernemers. Het gaat hierbij niet alleen om een passend logo, kleuren en lettertypes, maar ook om de manier waarop je communiceert met je klanten. Samen met mijn klanten ontwikkel ik een passende huisstijl en denk ik met ze mee over hoe zij hun persoonlijke verhaal krachtig kunnen delen met de wereld.

Een goede website zorgt ervoor dat (potentiële) klanten meteen weten wat een ondernemer doet, waar deze voor staat en wat de ondernemer voor hem/haar kan betekenen. Een website is vaak het eerste dat klanten van jouw bedrijf zien. Daarom wil je als ondernemer vertrouwen uitstralen en herkenbaar zijn voor je doelgroep.

Ik wil met mijn creativiteit ondernemers helpen om hun passie op een krachtige manier te delen met de wereld. Ik krijg energie van ondernemen, van ontwerpen, van grafisch design. Het is te gek om met ondernemers te sparren die vol energie zitten. Die zo trots zijn op wat ze doen. Het moment dat je met een ondernemer in gesprek bent over een ontwerp en ineens dat “Eureka” moment hebt, dat vind ik zo heerlijk! Dat geeft je energie meteen een boost!

Met pit breng ik eigenheid in de wereld

Dit is mijn why, waarom ik doe wat ik doe. Ik krijg energie van het uitdagen van mezelf en van anderen. Ik ga helemaal ‘aan’ als ik met dynamische mensen aan de slag kan, mensen met passie. Als ik mezelf kan uiten met mijn creativiteit, met mijn eigenheid, dan word ik daar blij van. En dit gun ik anderen ook zo! Blijf jezelf uitdagen om het beste uit jezelf te halen, deel jouw verhaal. Dat maakt jou uniek.

Ik ben mezelf continu aan het uitdagen en ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Omdat ik geen designopleiding heb gedaan, was ik in het begin bang dat mensen me niet serieus zouden nemen. Maar door iedere dag te oefenen met allerlei technieken, door cursussen en trainingen te volgen kan ik mezelf met trots presenteren als designer. En het beste uit mezelf halen doe ik niet alleen op professioneel vlak, ook op persoonlijk vlak. Ik sta bijvoorbeeld om 06:00 op om te gaan sporten, dat is voor mij echt een momentje voor mezelf. Ook ben ik na mijn hbo-studie een master gaan volgen om eens de theorie in te duiken. Dit doe ik naast mijn bijbaan en onderneming. Ik vind het geweldig om steeds scherp te blijven op kansen.

Mijn doel voor 2021 is om te professionaliseren als onderneming. In februari begin ik met mijn masterthesis, dat wordt dus slim plannen! Ik heb zin om met mijn groeiplannen aan de slag te gaan, en businesscoach Farid Darkaoui heeft mij al hele mooie opstapjes gegeven naar die groei.

Ik connect graag met ondernemers, je kunt altijd veel van elkaar opsteken en elkaar inspireren! Daarom link ik graag met jou op LinkedIn. Je kunt me ook volgen op Instagram @odilia_design en mijn volledige portfolio kun je vinden op www.odiliadesign.com