Breda is MKB vriendelijke gemeente

Stond de stad in de tweejaarlijkse barometer voor het midden- en kleinbedrijf eerst op plek 94, in de zesde editie staat Breda met stip op plek 7! Breda schiet dus, mede dankzij Business Coach Breda, duidelijk omhoog op het lijstje van MKB vriendelijke stad en daar zijn we enorm trots op!

Breda steekt er met kop en schouders bovenuit wanneer het gaat om steun aan het MKB, en dan met name aan de horeca, tijdens corona tijd. Breda wordt hiervoor beloond met een stijging op de ladder van MKB vriendelijke gemeente.

Zowel wij van BCB Breda en wethouder Boaz Adank zijn hier behoorlijk trots op. “Landelijk spreken ondernemers in deze coronatijd vooral hun waardering uit voor noodmaatregelen, service, loketten en voucherregelingen. Het gemiddelde rapportcijfer voor de lokale overheid was 6+ en is nu een 7-.”

De MKB-vriendelijkste gemeente is, voor de derde keer op rij, Rijssen-Holten. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is wat Breda betreft vooral heel lovend over het convenant “Roadmap Horeca (januari 2021),” waarin gemeente, horeca, bierbrouwers (Heineken, AB InBev), banken en Belastingdienst zich samen inzetten voor de redding van de horeca. Bredase cafés en restaurants kunnen hun bedrijf gratis laten scannen bij een onafhankelijk horeca-adviesbureau. Dit is een unicum. Vorig jaar is het al tot afspraken gekomen over de huurkosten: ondernemer, brouwerij (als tussenhuurder) en pandeigenaar betaalden ieder een derde.

Het gaat echter om nog meer dan alleen de horeca. Breda heeft in de breedte geïnvesteerd met businesscoaches, accountmanagers en een voucherregeling waar tientallen ondernemers gebruik van hebben gemaakt. Daarin wordt er ondersteuning geboden, wordt de financiële positie in beeld gebracht en wordt er gekeken naar regelingen.

Het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn als je kijkt naar de verhouding horeca en gemeente. Afgelopen jaar zijn deze twee ook weleens rollebollend over straat gegaan: ,,Maar in ieder huwelijk wordt weleens ruzie gemaakt. Overall ben ik blij horecaondernemer in Breda te zijn.” aldus Johan de Vos, vice-voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda.

Ook Coen Bastiaansen van De Gastronoom is te spreken over de gemeente. Coen vertegenwoordigt de pandeigenaren in de Wilhelminastraat. Over plek 7: ,,De gemeente trekt de kar, biedt coaching aan, werkt met aanspreekpunten, is goed bereikbaar. Ze kijken intern wat ze kunnen bieden. Dat werkt goed. Breda is goed bezig. En als je naar de horeca kijkt, ik ben er best trots op hoe de gemeente dat oppakt.”

Het MKB-onderzoek is gedaan onder bijna 20.000 ondernemers, verspreid over alle 355 gemeenten.

Bron: BN de Stem