Eén basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden?

“Werkenden moeten bij volledige arbeidsongeschiktheid kunnen terugvallen op één basisverzekering. Het gaat daarbij om mensen die jaarlijks minimaal 1225 uur werken.” Dat schreven meer dan twintig zzp-organisaties in een brief aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Stel, je wordt langdurig ziek als zzp’er en uiteindelijk helemaal arbeidsongeschikt. Ben jij hiervoor dan verzekerd? De kans is groot dat dit niet het geval is. Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de zzp’ers helemaal niks geregeld heeft. Jezelf voor langere tijd verzekeren lukt namelijk voor veel zelfstandig ondernemers niet, gezien de hoge kosten die je betaalt voor deze verzekering.

Momenteel ziet het er naar uit dat het kabinet toe wil gaan naar een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden. Meer dan twintig zzp organisaties zien echter liever  dat de werknemersverzekering voor volledige arbeidsongeschiktheid (IVA) open wordt gesteld voor zelfstandigen en dat er wordt afgezien van een aparte regeling voor zzp’ers. De Werkvereniging pleit ervoor dat de IVA ook toegankelijk wordt voor zzp’ers die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Op deze manier wordt de IVA een vangnet voor alle werkenden waardoor iedereen kan blijven voorzien in zijn eigen levensonderhoud en daarmee geen beroep hoeft te doen op de maatschappij.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het artikel van BrabantStart!