Eenmanszaak of BV?

Ik twijfel tussen een eenmanszaak en een BV? Waarvoor moet ik kiezen? Dit is een vraag die Business Coach Farid Darkaoui gesteld krijgt. In dit artikel legt hij uit waar jij met jouw onderneming het beste voor kan kiezen.

Farid: Het hangt er van af. In de meeste gevallen en voor de meeste ondernemers in Nederland, is een eenmanszaak meer dan genoeg. Dat is trouwens de absolute meerderheid van de ondernemers in Nederland. Uit mijn hoofd heeft meer dan 70% in Nederland een eenmanszaak. Eenmanszaak wil trouwens niet zeggen dat je geen personeel hebt, een eenmanszaak kan prima ook personeel in dienst nemen.

B.V. of een eenmanszaak?
Eerst even de verschillen. Een B.V. kiest men meestal voor, onder andere, aansprakelijkheid. Als men riskante activiteiten gaat ondernemen, is een B.V. absoluut aan te raden. Een voorbeeld is een detacheringsbedrijf waarbij je heel veel mensen aanneemt. Ben je een accountant of neem je wat minder riskante activiteiten, dan is een eenmanszaak voor de hand liggend. Een vraag die in het verlengde hiervan ligt: ‘Wanneer is het fiscaal interessanter?’ Op het moment dat je heel veel winst begint te maken met je eenmanszaak, laten we zeggen tachtigduizend of negentigduizend euro aan winst, dan is het moment rijp om over te gaan naar een B.V. en dan is het fiscaal aantrekkelijker. Op het moment dat je weinig winst maakt (onder de tachtigduizend euro) en weinig riskante activiteiten onderneemt , dan is een eenmanszaak genoeg.

Op het moment dat je met riskante activiteiten te maken hebt, of winsten boven de tachtigduizend euro, dan is een B.V. een betere optie. Dit is in grote lijnen het verschil tussen een eenmanszaak en een B.V., maar bespreek de verschillen ook met je accountant, die kan het precies gaan berekenen voor jouw specifieke situatie.

Benieuwd naar de uitleg in een video? Bekijk de video hier.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bewaar delink.