Ondernemer in de Spotlight: Floortje Beune van SoZo

Vorig jaar besloot Floortje Beune haar hart te volgen en startte ze haar onderneming SoZo, Sociale Zorg aan ouderen. In dit artikel vertelt ze hoe haar droom werkelijkheid werd!

Na het behalen van mijn HBO diploma Social Work ben ik als welzijnsmedewerkster/ activiteitenbegeleidster gaan werken in de ouderenzorg bij diverse zorginstellingen. Steeds merkte ik dat alles draait om tijd en geld en er veel aandacht gaat naar papierwerk. Iets waar ik mij steeds meer aan stoorde. Vooral ook omdat de ouderen zo’n enorme behoefte hebben aan een luisterend oor, gezelschap en vriendelijkheid. Ze kregen, en krijgen nog steeds, niet wat ze verdienen en dat doet pijn.

Ik liep al langer met het idee rond om een eigen bedrijf te starten maar waar begin je? Toen ik voor de tweede keer thuis kwam te zitten met een uitkering besloot ik de stap te zetten. Met hulp van het UWV en Freek Kraus van Business Coach Breda mag ik nu al bij enkele ouderen mijn zorg aanbieden.

Welke zorg lever ik nu met SoZo?
Eigenlijk is dat vrij simpel: alles behalve medische zorg. De wens van de cliënt staat centraal in mijn zorg. De meest aangevraagde zorg is de respijtzorg; het ontlasten van de mantelzorger. Dit kan betekenen dat ik met de oudere op pad ga of bij hen thuis activiteiten aanbied. Belangrijk is dat ik aansluit bij wat de oudere prettig vind. Zo ben ik al naar de Grote Kerk in Breda geweest om een lezing over de renaissance bij te wonen en lees ik voor bij een diep dementerende vrouw. Mijn werk is dus erg divers en dat maakt het zo mooi. Verder geef ik ook handmassages, begeleid ik ouderen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of ga ik mee met uitjes waarbij de mantelzorger niet hoeft te zorgen voor de oudere maar ik de zorg op me neem. Er is dus echt van alles mogelijk.

Helaas weten nog maar weinig mensen dat dit soort zorg bestaat. Iedereen kent de thuiszorg maar dat er meer mogelijk is dan alleen medische zorg aan huis is nog vrij onbekend. Dat is jammer want er zijn zoveel eenzame ouderen en zoveel overbelaste mantelzorgers. Ik weet zeker dat mensen behoefte aan de zorg van SoZo hebben maar niet weten dat het er is. Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk reclame te maken met mijn bestickerde auto, flyers, website, Facebookpagina en natuurlijk mond tot mond reclame.

Voor de kosten hoeft men het niet te laten want met een Persoons Gebonden Budget kun je de zorg van SoZo betalen. Een PGB vraag je aan middels de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) bij de Gemeente. Eventueel kan ik helpen bij het aanvragen hiervan.

Kent u iemand die de zorg van SoZo nodig heeft? Informeer hen dan hierover of neem contact met mij op zodat ik hen kan bellen. Kijk voor meer informatie op www.so-zo.nl of www.facebook.com/SoZo076/