Ondernemer in de Spotlight: Voedingsconsulente Mokemique

Monique Venderbosch richtte een tijdje terug haar bedrijf Voedingsambulance op, maar zag toch af van haar strategie en werkt inmiddels onder de naam Mokemique. Lees verder voor haar hele verhaal.

In 2012 raakte ik gedeeltelijk werkloos en nieuw werk vinden is voor een 52-jarige best een uitdaging. Des te meer omdat ik ook niet om nieuw werk als tandartsassistente zat te springen: ik wilde graag een opleiding volgen tot gewichtsconsulente. Enige tijd later werd die wens vervuld en inmiddels ben ik een geregistreerd gewichtsconsulente met de specialisatie ‘kind en voeding’. Op het moment na afronden van de opleiding had ik echter geen idee hoe ik verder moest. Vragen als ‘Hoe start ik mijn eigen bedrijf?’ en ‘Wat komt daar allemaal bij kijken?’ spookten daar mij hoofd, maar ik had er geen antwoord op. Toch trok ik de stoute schoenen aan en ging naar de Kamer van Koophandel om mij in te schrijven. Eenmaal daar wilden ze mij wegsturen omdat ik niet wist hoeveel omzet ik per jaar ging maken, welke bedrijfsvorm ik wilde, et cetera. Maar ik stond op een registratie en dat lukte, ook al was ik enorm aan het zwemmen en wist ik nog steeds niet hoe ik mijn bedrijf moest beginnen.

Gelukkig kwam er op dat moment een mail van de gemeente Geertruidenberg over een ZZP-avond in de Korenbeurs Made. Ik ging er naartoe en vervolgens ging het balletje rollen. Ik mocht deelnemen aan de ‘Basiscursus Ondernemen’ van Business Coach Breda. Super leuk vond ik het! Er ging een wereld voor me open. Werken volgens het canvasmodel, doelgroepen bepalen, nichemarkt, de belastingdienst, Google, et cetera. Het leukste vond ik de diversiteit aan deelnemers van de cursus, het werken in een kleine groep en het samen leren.

Begin 2016 heb ik de Voedingsambulance opgericht. In eerste instantie was het mijn plan om ambulante zorg te verlenen aan kinderen en hun ouders met betrekking tot voeding. Ik probeerde van alles om gezien te worden, schreef huisartsen en scholen aan, stond op een negemaandbeurs en publiceerde zelfs een redactioneel stuk in de krant. Maar het is lastig ergens tussen te komen en het kost héél veel tijd. Inmiddels werk ik daarom weer vier dagen per week als tandartsassistente, maar dat betekent niet dat ik er niet mee doorga!

Onlangs heb ik mijn strategie aangepast. De toch wat zwaar beladen naam Voedingsambulance verving door het luchtigere en gezelligere Mokemique (een verbastering van Monique, mijn zusje noemde mij vroeger zo), onder het motto ‘gezond gezin[d]’. Ik ben nu aangesloten bij de stichting Kind en Voeding, een stichting die zich hard maakt voor gezonde natuurlijke voeding voor kinderen. Ik volgde bij de stichting een cursus presenteren en hopelijk komt daar volgend jaar wat werk uit. Scholen zijn tegenwoordig namelijk verplicht om voedingslessen op te nemen in hun programma.

Op dit moment staat ook een nieuwe website op de planning. Ondernemen is blijven investeren, maar wat is het leuk!

Lees meer over Monique op haar website: www.mokemique.nl