Ondernemer in de spotlights: Marjo Schrauwen van Moedertijd

Mijn naam is Marjo Schrauwen, 34 jaar oud en geboren en getogen in Breda. Ik ben getrouwd en moeder van twee meisjes en een lief jongetje. Al vanaf kinds af aan heb ik een passie voor geboorte, en alles daarom heen. Wat voelt het dan ook goed om hier nu eindelijk mee aan de slag te gaan!

Doula

Nadat ik klaar was met de Havo, wilde ik de opleiding Verloskunde gaan studeren. Op het moment dat ik de Havo had afgerond, was ik hier mentaal nog niet klaar voor. Ik ben de opleiding Social Work gaan volgen op Avans hogeschool in Breda. In het derde jaar tijdens mijn stage in het werkveld kwam ik erachter dat dit niet de juiste opleiding voor mij bleek te zijn. Ik ben toch aan het werk gegaan, maar iets in me bleef kriebelen. Na een aantal jaar kon ik die kriebel niet meer onderdrukken. Ik had al vaker van het fenomeen Doula gehoord. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd en ervaren hoe fijn het is om naar het welbevinden van mensen te kijken, en wat dat voor een positief effect heeft op de mens. Ik besloot mijn hart te gaan volgen, en ik ben de opleiding tot Doula gaan volgen.

Begeleiding tijdens zwangerschap, bevalling en daarna

Als Doula zijnde begeleid ik zwangere vrouwen en hun partner tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Tijdens de zwangerschap heb ik een aantal contactmomenten. Tijdens deze contactmomenten luister ik naar hun verhalen en vragen, deel ik mijn kennis over het geboorteproces en samen zetten we dit om in een geboorteplan. Ik help ze om goed voorbereid en vol vertrouwen de bevalling tegemoet te gaan. Op het moment van de geboorte zelf, ben en blijf ik de gehele periode aanwezig, ongeacht of dit nu thuis of in het ziekenhuis is. Ik ben op dat moment een vertrouwd gezicht, en ben er echt voor de aanstaande ouders. Samen werken we toe naar de geboorte van hun kindje. Na de geboorte van de baby hebben we in de kraamtijd nog twee contactmomenten om het hele proces te evalueren en het geboorteherinneringenboek te overhandigen.

Cursussen

Behalve mijn werkzaamheden als Doula, heb ik ook twee fijne cursussen opgezet. De eerste cursus, ‘jouw bevalling’ is een hele persoonlijke voorbereiding op jou/jullie bevalling. Het is een cursus waarin het delen van kennis en informatie over het geboorteproces en het oefenen van vaardigheden elkaar afwisselen. Het natuurlijke geboorteproces staat centraal, maar er wordt ook zeker kennis gedeeld over hoe het kan zijn als het anders verloopt.

Een tweede cursus die ik heb opgezet, gaat over het vierde trimester. Het vierde trimester houdt in, de eerste drie maanden met je baby. Want we bereiden ons vaak goed voor op de zwangerschap en de bevalling, maar wat daarna? Dan er is een kleine baby om voor te zorgen en zijn jullie net (weer) ouders geworden. De hormonen gaan nog alle kanten op, je bent herstellende van het meest bijzondere in je leven wat je maar hebt kunnen doen, het op de wereld zetten van je eigen kindje. De balans in het gezin is weg, en alles is nieuw. En dat alles naast de overweldigende liefde voor je baby. Een liefde die je misschien nog nooit eerder voelde.

In de huidige snelle maatschappij verwachten we soms al ontzettend veel van nieuwe ouders, en pasgeboren baby’s. terwijl het voor een goede start van een newborn baby en een nieuwe mama zo belangrijk is dat hij/zij de ouder leert kennen, en andersom. Hoe vind je hierin een nieuwe balans? In deze cursus gaan we het hebben over de hechting van je baby, voedingen, (samen) slapen, huidcontact en mamahonger, fysiek en mentaal herstel, het vinden van een nieuwe balans in het gezin, en het combineren van ouderschap en werk.

Zelf moeder

Na het afronden van de opleiding tot Doula, ben ik zelf moeder geworden. Van te voren kon ik niet bevatten hoe een zwangerschap, bevalling en de periode erna je wereld en jezelf zo op z’n kop kon zetten. Deze periodes zijn de meest mooie, emotionele, krachtigste, periodes in m’n leven geweest tot nu toe. Tijdens de zwangerschappen voelde ik me krachtig en sterk. Ik heb drie prachtige badbevallingen thuis gehad, en deze positieve ervaringen rondom zwangerschap en bevallen gun ik iedere vrouw en gezin.

Meer informatie over mijzelf en mijn werkzaamheden kan je vinden op de website www.moeder-tijd.nl en op instagram @moedertijd

Op 24 februari geef ik een gratis webinar over het vierde trimester, de eerste drie maanden met je baby. Je kunt je hiervoor aanmelden via deze link:

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met je baby Tickets, woe, 24 feb. 2021 om 20:00 | Eventbrite