Prinsjesdag 2018: Wat betekent dit voor starters?

De kabinetsplannen en de begroting voor het komende jaar zijn tijdens Prinsjesdag 2018 bekendgemaakt. Hier vind je de belangrijkste punten voor jou als starter.
Bron: Kvk

Laag BTW tarief van 6% naar 9%
Het kabinet gaat aan de slag met het belastingstelsel. Zo is het de bedoeling van het kabinet om het lage btw-tarief per 1 januari 2019 van 6% naar 9% te verhogen. Of de verhoging doorgaat hangt af van de Tweede Kamer en Eerste Kamer, zij moeten hier nog mee instemmen. Ga jij een product of dienst aanbieden wat valt onder het lage btw-tarief? Kijk dan hoe je je hier op kunt voorbereiden.

Bereid je voor op de belastingverhoging

Extra geld voor aanpak cybercrime 
Het kabinet trekt eenmalig 30 miljoen euro uit voor de aanpak van cybercrime. Dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor internetveiligheid is niet voor niets. Eerder dit jaar waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat de ernst en omvang van de digitale dreiging in Nederland aanzienlijk is. Zorg als startende ondernemer voor een digitaal veilig bedrijf. Je kunt zelf het nodig doen om je bedrijf te beschermen.

Maak het de hacker lastig, 5 tips

Aanpassing kleine ondernemers regeling 
De kleine ondernemersregeling (KOR) wordt aangepast per 1 januari 2020. Vrijstelling van omzetbelasting vraag je per 2020 aan bij een omzet minder dan 20.000 euro.

Daling werkloosheid
De werkloosheid daalt in 2019 verder naar 320.000 mensen. Dat is 3,5% van de beroepsbevolking. Dat is lager dan het in jaren is geweest. Goed nieuws, maar voor startende ondernemers betekent het ook dat het moeilijker wordt om personeel te vinden.

Personeel werven: 20 manieren

Aanpassingen inkomstenbelasting
De winst van je onderneming wordt belast met inkomstenbelasting. We hebben nu vier belastingschijven, maar in 2021 wordt een tweeschijvenstelsel ingevoerd. In de aanloop hier naartoe daalt het belastingtarief geleidelijk. Vanaf 2021 wordt ondernemersaftrek, zoals zelfstandigenaftrek en je betaalde hypotheekrente, alleen tegen het basistarief aftrekbaar.

Wijzigingen tarieven ondernemerswinst

Leasefiets
Door de regels te versimpelen, wil het kabinet het leasen van een fiets van de zaak stimuleren. Per 1 januari 2020 wordt er daarom een bijtelling van 7% voor de leasefiets ingevoerd. Een medewerker kan hierdoor bijvoorbeeld een e-bike van 2.000 euro rijden voor, afhankelijk van het inkomen, 4,33 tot 5,75 euro per maand. Met de invoering van de bijtelling, komt er een einde aan de huidige ingewikkelde administratie over het privégebruik van de leasefiets waardoor nu bijna niemand aan een leasefiets begint. Heb je voor je bedrijf personeel nodig? Vanaf 2020 kun je hen dus voor een klein bedrag per maand een leasefiets aanbieden.

Naast een fiets, kun je ook bedrijfsmiddelen leasen

Zorgpremie flink omhoog
Elk jaar berekent het kabinet voor Prinsjesdag de nieuwe basispremie voor de zorgverzekering. Nu is beraamd dat de basispremie voor de zorgverzekering in 2019 gemiddeld met ruim 10 euro per maand omhoog gaat. Dit komt door stijgende zorgkosten en bevriezing van het eigen risico op 385 euro. Deze berekening is een richtlijn. Verzekeraars kunnen ook voor een lagere zorgpremie kiezen en reserves inzetten. Als ondernemer betaal je naast de premie voor de zorgverzekering, ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering. In 2018 is dit percentage voor ondernemers 5,6%.

Meer over de ziektekostenverzekering en wat dit voor ondernemers betekent

Brexit
Het kabinet trekt 92 miljoen euro uit voor voorbereidingen op de Brexit. Dit extra geld is bestemd voor de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hiermee moet worden gezorgd dat toekomstige grenscontroles en voedselinspecties zo min mogelijk tijd kosten en jouw handel niet schaden. Ga jij zaken doen met het Verenigd Koninkrijk? Bereid je dan alvast zo goed mogelijk voor.

Wat betekent de Brexit voor jou en wat kun je doen?

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee
Je wilt vast graag weten wat de plannen voor jou persoonlijk betekenen. Doe een snelle check met de Prinsjesdagtool.

Kijk wat er voor jou verandert

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bewaar delink.