Boektip: Tribes door Seth Godin

“You can’t have a tribe without a leader, and you can’t be a leader without a tribe.”

Dat is hoe het boek Tribes van Seth Godin in één zin is samen te vatten. Volgens Godin was het nog nooit zo makkelijk om een leider te worden. Ten eerste is er een wildgroei aan tools (Twitter, Facebook, Ning, Meetup, etc..), die je kunnen helpen een ‘tribe’ (stam) te organiseren. Ten tweede is het veel makkelijker een wereldwijd publiek te bereiken en groeien kon nog nooit zo snel. Daarom zijn ook relatief kleine groepen levensvatbaar.

Een ‘tribe’ is een groep mensen die onderling verbonden zijn, verbonden met een leider en verbonden met een idee. Het zit in onze aard om op zoek te gaan naar een tribe om er bij te horen – of deze groep nu een religieuze, etnische, economische of zelfs muzikale (denk aan fanclubs) basis heeft.

Dankzij internet zijn veel geografische, economische en tijdgrenzen verdwenen. Nieuwe tribes ontstaan en bestaande tribes groeien door blogs en socialnetworkingsites. Tien mensen of tien miljoen mensen die verbonden zijn omdat ze zich bezighouden met bijvoorbeeld klimaatverandering, een politiek doel nastreven of helemaal gek zijn van de iPhone.

Maar, wie gaat deze tribes leiden?
Het web is fantastisch, maar het biedt geen leiderschap. Dat komt nog steeds van individuen, mensen zoals jij die gepassioneerd zijn over iets. Iedereen die een verschil wil maken heeft de instrumenten tot zijn beschikking.

‘Tribes’ zet je aan het denken over mogelijkheden van het leiden van uw collega’s, klanten, investeerders, gelovigen, lezers… Wie weigert mee te groeien in deze veranderende wereld gaat het niet redden. Zorg ervoor dat jij het wel redt!

Dit boek is onder andere te koop bij Bol.com !