Sinds 16 oktober is er een nieuwe e-learning over drugscriminaliteit beschikbaar via de buurtpreventieacademie. Deze werd tijdens de eerste kick-off van Veilig Buitengebied Breda gelanceerd. Benieuwd wat deze e-learning precies inhoudt, waarom deze is gelanceerd en of het ook interessant is voor jou? Je lees het hier
Gebieden met veel leegstand, bedrijventerreinen en ondernemingen in het buitengebied zijn aantrekkelijk voor criminelen. Omdat het niet opvalt is er niemand die merkt dat er in de bedrijfshal met het grote bord ‘Fruithandel de Groot’ andere praktijken plaatsvinden. Zonder bemoeienis van buren kunnen ze rustig hun gang gaan.
Er wordt door criminelen veel geld geboden om gebruik te maken van leegstaande ruimtes van ondernemers. Deze ruimtes zijn nodig voor hennepplantages en drugslaboratoria of als opslagruimte voor illegale spullen; wapens of grondstoffen voor het maken van XTC. Vaak wordt er gezocht onder het mum van tijdelijk een opslagplaats voor caravan of inboedel. Dit is natuurlijk niet waar.
Het klinkt aantrekkelijk: snel cashen, maar ervaring laat zien dat wanneer je eenmaal in het criminele circuit terecht bent gekomen je er niet makkelijk meer uitkomt. Het brengt risico’s met zich mee, want zo’n crimineel denkt enkel aan zijn eigen gewin en dan ben jij al snel de dupe als goedgelovige ondernemer. Voor die illegale activiteiten op jouw terrein ben jij namelijk medeplichtig.
Voor die criminelen is het belangrijk dat jij je mond houdt en zullen om dat te garanderen, geweld en intimidatie niet schuwen. Let daarom goed op aan wie je verhuurt. Als je gevoel laat weten dat het niet klopt, is dat in de meeste gevallen ook zo.
Freek Pecht (Eenheidscoördinator synthetische drugs bij de politie) presenteerde op 16 oktober de e-learning. Hij heeft hierin een grote rol gespeeld en is ook terug te zien in de e-learning genaamd ‘Drug Crime Challenge.
De e-learning is een laagdrempelige cursus en speciaal ontwikkeld met als doel om jou als bewoner, ondernemer en agrariër (buitengebied bewoner) van Breda op de hoogte te brengen hoe je drugscriminaliteit kunt signaleren, weet van de gevaren en weet wat je zelf kunt doen wanneer je drugscriminaliteit signaleert.
De e-learning bestaat uit 3 verschillende modules voor de verschillende doelgroepen en is opgedeeld in: bewoners, bedrijventerreinen en buitengebieden. De e-learning duurt ongeveer 10 tot 15 minuten per module. Op deze manier kan iedereen in zijn eigen tijd en op eigen wijze een handelingsperspectief leren over drugscriminaliteit/ondermijning. Wanneer de e-learning afgesloten is ontvang je een certificaat.
De e-learning over drugscriminaliteit vind je via buurtpreventie academy.
Bron: bredabusiness