Een webpagina is het visitekaartje voor je bedrijf. Logisch dat je de site wat gaat opfleuren met mooie foto’s. Professionele foto’s zijn tijdrovend en duur, dus pluk je wat foto’s van internet. Komt dit je bekend voor? Let wel op dat het knippen en plakken van foto’s van internet voor je bedrijfswebsite minder onschuldig is dan je denkt. Zorg dat je hoge claims (honderden tot duizenden euro’s) voorkomt en houd rekening met auteurs- en citaatrecht. Welke regels daarbij horen lees je hieronder.
Auteursrecht
Je krijgt automatisch auteursrecht als jij zelf foto’s, afbeeldingen of teksten maakt. Volgens de auteurswet mag alleen de maker zijn werken publiceren of vermenigvuldigen. Gebruik je zonder toestemming van de maker een foto voor je website dan maak je direct inbreuk op het auteursrecht. Je loopt kans dat de maker een schadevergoeding gaat eisen. Een vordering kost al snel honderden euro’s per foto. Gebruik je dus veel materiaal zonder toestemming dan kan dit jouw bedrijf de kop kosten.
Tekst
Ook op teksten zit auteursrecht. Meestal geldt dit alleen voor originele en creatieve teksten. Wil je tekst gebruiken? Dan heb je toestemming van de maker nodig. Citeren mag zonder toestemming maar noteer wel de bron, vindplaats of een link naar de website. Let wel op: wil je citeren voor commercieel gebruik, dan heb je wel toestemming van de maker nodig.
Voorkomen
Het is beter om hoge claims te voorkomen! Neem dus contact op met de vertegenwoordiger van een foto. Kun je de persoon niet vinden? Gebruik dan ook de foto niet. Er bestaan ook auteursrechtvrije foto’s en teksten, deze kun je op internet vinden. Check wel even de voorwaarden van de beeld- en databanken. Wil je ook niet dat jouw foto’s gebruik worden? Zet dan een ©tekentje bij je afbeelding. Dit tekentje heeft geen juridische werking maar schrikt wel enorm af.
Citaatrecht
Is de foto of tekst alleen bedoeld om aan te geven waar jouw publicatie over gaat, puur ter ondersteuning? Dan mag je het wel zonder toestemming de foto of afbeelding gebruiken. Dit heet het citaatrecht. Gebruik je het enkel decoratief? Dan is het geen citaat en heb je wel toestemming nodig.
Fotoanoniem
Weet je echt niet wie de maker is en gebruik je toch die ene gave foto? Volg dan de procedure van de stichting Fotoanoniem. Zij regelen als tussenpersoon de rechten voor het gebruik van foto’s waarvan je de auteursrechthebbende niet kunt achterhalen. Bij inbreuk op het auteursrecht bepalen fotografen via deze stichting de hoogte van de claims.
Boze brief
Ontvang je onverhoopt toch een boze brief? Controleer dan eerst of de foto legaal is. Is dit niet het geval? Verwijder de foto dan direct. Soms is het verwijderen voldoende. Komt er toch een eis voor een hoge schadevergoeding? Probeer te onderhandelen of zet in op een schikking. Voorkom een vervelende en dure procedure voor de rechter. Kom je er echt niet aan uit? Schakel dan een jurist in.
Doe het meteen goed
De kosten voor het ontwerpen van je website, folders en ander materiaal hoort bij je bedrijfsvoering. Calculeer dit dus in en zorg hiermee voor een goede start. Maak je bedrijf uniek door eigen ontworpen, ontwikkeld en legaal materiaal en iedereen zal tevreden zijn!
Bron: Kamer van koophandel