In de Spotlights: Verhalen verteller Raimke van den Beemt-Groothuizen

Raimke is verteller van verhalen in beeld, geluid en op een podium. In dit artikel vertelt ze je alles over haar droom die uitkwam!

Verhalen vertellen, dat is mijn kracht. In beeld, geschreven woord en op het podium. Aangenaam, ik ben Raimke van den Beemt-Groothuizen, 31 jaar oud en samenwonend met man en kind in Breda. Ik ben animatiefilmmaker in mijn eigen bedrijf RAIMKE en docente op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Daarnaast schreef ik het managementboek ‘Ondernemend én Onhandig’ en sta ik regelmatig op een podium om over het ondernemerschap te vertellen.

Voor zolang als ik mij kan herinneren heb ik een passie voor het vertellen van verhalen. Als kind verzon ik vaak een alternatieve uitleg om dingen te verklaren. Een voorbeeld daarvan is mijn chocolademelk-theorie (in het kort): mijn moeder is blond en mijn vader is van Indische afkomst. Mijn broertje en ik hebben ook een tintje. In het weekend dronk mijn moeder altijd karnemelk en wij chocolademelk. Ik zag dat en bedacht dat chocolademelk de oorzaak was van het kleurverschil binnen ons gezin.

Nog steeds vind ik de wereld om mij heen vaak veel te fantasieloos. Het is dus niet zo vreemd dat ik terecht van gekomen in het animatievak. In animatiefilm is alles mogelijk, waardoor het een perfect medium is voor het vertellen van verhalen in beeld en geluid.

Verhalen vertellen, ervaringen delen en kansen grijpen. Dat zijn de drie ingrediënten die geleid hebben tot een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik houd er namelijk enorm van om geïnspireerd te worden door verhalen van anderen. Tijdens TEDxBreda 2013 zat ik in het publiek. Voordat ik die avond naar huis ging, keek ik naar het inmiddels lege podium en dacht: dat zou ik ook nog weleens willen, op een podium staan en mijn verhalen vertellen.

Wat gebeurde er? Een jaar later werd ik gevraagd om tijdens de komende editie van TEDxBreda op het podium te staan met mijn eigen verhaal. Ik danste door de kamer van blijdschap. Maar al snel sloeg de paniek toe: want waar moest die talk over gaan?

Op mijn blog schreef ik af en toe over mijn onhandige prestaties, plus de lessen die ik daarvan leerde. Het viel me op dat ik meer reacties van lezers kreeg als ik mij kwetsbaar opstelde. Kennelijk waren die onhandige acties een feest van herkenning! Hier sprak ik dus over op TEDxBreda en zo werd ik ervaringsdeskundige op het gebied van onhandig zijn. Maar om ervaringsdeskundige te zijn, moet je een boek schrijven. Toch? Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik overtuigd raakte van de noodzaak van een boek over onhandigheid. Want er zijn veel te weinig boeken over falen. Mislukkingen worden niet vaak gedeeld. Terwijl je daar juist zo ontzettend veel van kunt leren! Dat taboe wil ik graag doorbreken.

In oktober 2016 kwam er weer een droom uit: mijn boek ‘Ondernemend én Onhandig’ ligt in de winkels. Ik deel achttien onhandige anekdotes en de lessen die ik daarvan leerde als (startend) ondernemer. En die verhalen vertel ik ook graag als spreker op een podium, zoals tijdens een event van de Kamer van Koophandel waar ik 600 ondernemers vertelde over de keer dat een samenwerking totaal mislukte met alle vervelende gevolgen van dien. Na afloop merkte ik dat eigenlijk iedere ondernemer weleens een onhandige keuze maakt. Het werd gewaardeerd  dat ik dat bespreekbaar maakte door mezelf op het podium enorm  kwetsbaar op te stellen.

Nieuwsgierig?
Ik help anderen graag, dus schroom niet en neem contact met me op via mijn website www.raimke.com of info@raimke.com. Ben je gewoon nieuwsgierig naar mijn onhandige avonturen? Volg mij dan via facebook.com/raimkecom of connect via nl.linkedin.com/in/raimke