Digitaliseren een uitdaging? Pak het samen op met experts!

Er is geen ontkomen aan: over een paar jaar is in feite ieder bedrijf een IT-bedrijf. Iedere ondernemer, in welke sector dan ook, moet aan de bak op het vlak van digitale transitie wil hij of zij met het bedrijf over 5 jaar nog relevant zijn. Maar hoe zet je hierin de eerste stappen?

Waar begin je als je jouw bedrijf wilt digitaliseren? Pak het samen op met experts via de West-Brabantse programma’s: MKB Digitaliseert, Datacoaches en Digitale Werkplaats.

‘Door digitale systemen in je onderneming doelgericht in te zetten kun je kosten verlagen, je omzet verhogen, maar ook de waarde van je bedrijf vergroten.’ Aan het woord is Yvette Estourgie, programmamanager Groei MKB van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant. Mylène Hodzelmans, adviseur economie van de Gemeente Breda, vult aan: ‘vanuit onze focus op toegepaste technologie en creativiteit willen we het brede mkb helpen vernieuwen. Daarom hebben we met een aantal partijen de handen ineen geslagen om ondernemers praktisch te ondersteunen bij de digitale transitie. Ze staan er dus niet alleen voor.’

Yvette: ‘Accountmanagers in de regio spreken veel West-Brabantse ondernemers en die kwamen met de vraag om te ondersteunen bij de digitale transitie. Daarom zijn we MKB Digitaliseert gestart. We werken volgens de ‘reis’ Inspiratie-Inzicht-Implementatie. In elk van deze fases hebben we de ondernemer iets te bieden. De kennis en ondersteuning komt uit ons regionale netwerk van expertbedrijven, onderwijs en netwerken zoals Breda Robotics.

Mylène: ‘Inspiratie kan men opdoen bij gratis workshops onder de noemer Digital Days. Van het opzetten van een e-commerce kanaal tot robotica-toepassingen. Om inzicht in de eigen situatie te krijgen is er een korte Digiscan beschikbaar via www.mkbvernieuwt.nl. Daarnaast kan een onafhankelijke adviseur worden ingezet en in april start de Digital Accelerator. Ondernemers gaan daarbij in een klein groepje intensief aan de slag onder begeleiding van experts met het maken en uitvoeren van hun digitale strategie. Om te zorgen voor implementatie staat er op de website een module waarin je leveranciers van digitale producten/diensten kunt vinden die jou kunnen helpen om de volgende stap te nemen.

Data zijn erg belangrijk geworden binnen digitalisering. Ook voor het mkb liggen er volop kansen om waarde te halen uit data over klanten, producten en processen. Yvette: ‘We hebben daarom speciale datacoaches aangesteld die ondernemers helpen met het toepassen van Data en AI (artificial intelligence).’ Een datacoach geeft kosteloos advies en biedt begeleiding bij de eerste stappen. Vervolgens kan met een voucher nog een expert worden ingeschakeld.

Binnenkort start ook de Digitale Werkplaats West-Brabant. Ondernemers met een digitale uitdaging kunnen deze aandragen waarna studenten van Avans, BUas en Curio ermee aan de slag gaan. Hierdoor krijgt de Digitale Werkplaats een breed kennisaanbod.

Meer info vind je op: www.mkbvernieuwt.nl
Yvette Estourgie – y.estourgie@rewin.nl – T 06-12580183
Mylène Hodzelmans – hjms.hodzelmans@breda.nl – T 06-10920865

Bron: netwerkbrabant.nl