Vóór 1 april moet u uw jaarlijkse belastingaangifte weer gedaan hebben. Maar, waar moet u als ondernemer precies rekening mee houden? Zakensite Z24 zette acht tips op een rijtje voor de ondernemer. Zo kan het bijvoorbeeld geen kwaad zoveel mogelijk kosten te declareren en zijn giften aan goede doelen aftrekbaar. Business Coach Breda vatte enkele van de tips voor u samen:
1 Het kan zijn dat u de door de Belastingdienst ingevulde WOZ-waarde te hoog vindt. Dat kan zomaar kloppen, want voor de aangifte over 2013 wordt de WOZ-waarde van 1 januari 2012 aangehouden, die is gebaseerd op de afsluiting van 2011.
2 Als u jaarlijks sterk wisselende inkomsten heeft, heeft u de kans in aanmerking te komen voor middeling en teveel betaalde belasting terug te vragen.
3 U bent degene die bepaalt welke kosten u declareert, niet de Belastingdienst. Zo kunt u best een keer op kosten van de zaak gaan lunchen met vrienden, dit kan prima worden geïnterpreteerd als werkkosten. Vooral wanneer u bedenkt dat veel directeuren van grote bedrijven ook regelmatig op vakantie gaan op kosten van de zaak. Maak het échter niet te bont: de cafébonnetjes van iedere gezellige vrijdagavond declareren gaat opvallen.
4 Om vermogensrendementsheffing te besparen, is het verstandig een redelijk banksaldo aan te houden voor uw eenmanszaak. Op deze manier telt het als zakelijk vermogen, zodat u er geen vermogensbelasting over hoeft te betalen. Let er wel op dat u er geen té grote bedragen op laat staan wanneer dit niet nodig is, de Belastingdienst zal u er dan alsnog op aanspreken.
5 Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar wanneer ze groter zijn dan één procent van het verzamelinkomen, met een minimum van 60 Euro. Wanneer je minimaal vijf jaar achtereenvolgend geld geeft, is het gehele bedrag aftrekbaar. Hiervoor moet u wel een document invullen en opsturen naar het goede doel en naar de Belastingdienst.
Lees voor alle tips het artikel op Z24.nl.